Mambang Records
SELAMAT DATANG KE FORUM MAMBANG RECORDS
KITA BERKONGSI MAKLUMAT DAN MENGETAHUI
PERKEMBANGAN MAMBANG RECORDS BERSAMA-SAMA!

TERIMA KASIH


FORUM UNTUK FAMILY MAMBANG RECORDS
 
MBG FrontpageHomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Selamat menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak dari kami Mambang Records...CD EP Mambang Records telah pun rasminya dikeluarkan..pada harga RM15...jika anda ingin mendapatkan CD Ep Mambang Records sila berurusan dengan JhoeBling@Raja_Mambang@Lil^Fiz...jangan ketinggalan~~...
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar
Top posters
Raja_Mambang
 
DenGz_aDzmieRa
 
~~MiSsSaRaToKyO~~
 
NU^UL89
 
LILFIZ89
 
JhoeBling
 
♪Mya_Mya♪
 
comei_ika
 
pUrple_mambAng
 
Da_MoRBiD69
 
Latest topics
Statistics
We have 168 registered users
The newest registered user is squirchris

Our users have posted a total of 16669 messages in 171 subjects
Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

Most users ever online was 106 on Mon Aug 29, 2011 10:21 pm

Share | 
 

 Selsema BABI~

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3 ... 11, 12, 13  Next
AuthorMessage
Admin
Administrator
Administrator


Posts : 37
Join date : 2009-05-05
Age : 30
Location : PineappleCity

PostSubject: Selsema BABI~   Tue May 05, 2009 9:43 pm

Malaysia boleh tangani selesema babi



Vaksin selesema bermusim dalam bentuk serbuk.

Negara sudah ada Pelan Persediaan Pandemik Influenza Kebangsaan yang menggariskan lima strategi, selain ada bekalan vaksin mencukupi

RAMAI yang tidak tahu banyak perbezaan antara selesema babi, selesema burung dan selesema bermusim atau influenza yang berlaku sepanjang tahun di Malaysia.

Jika selesema bermusim boleh ditangani dengan vaksin, sama ada vaksin hemisfera selatan (dikeluarkan setiap Mac) dan vaksin hemisfera utara (dikeluarkan setiap September), tetapi selesema babi yang diramalkan menjadi pandemik atau wabak besar-besaran ketika ini masih tiada vaksinnya.

Berdasarkan perkembangan semasa, vaksin selesema babi mungkin berada di pasaran menjelang Jun nanti.

Timbalan Ketua Pengarah, Jabatan Perkhidmatan Makmal Diagnostik, Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), Prof Datin Dr Che Ilina Che Isahak, berkata vaksin selesema bermusim tidak boleh mencegah selesema babi atau selesema burung, tetapi pengambilannya membantu dari segi pengeluaran vaksin itu sendiri jika berlaku wabak.

"Jika vaksin selesema bermusim hanya diambil pada jumlah yang sedikit pada waktu biasa, apabila berlakunya wabak, sukar untuk syarikat farmaseutikal untuk menggandakan jumlah pengeluaran mereka dan memberi keutamaan kepada pengguna," katanya.



Satu daripada sebab warga Malaysia tidak mengambil vaksin selesema bermusim kerana mereka tidak mempercayai kewujudan influenza di negara ini.

Bagaimanapun, mengikut kajian yang dilakukan Dr Che Ilina, influenza berlaku di Malaysia dan ia berupaya menjadi pandemik yang meragut nyawa.

Malah, laporan tahunan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyebut antara lima hingga 15 peratus populasi dunia terjejas dengan masalah influenza. Setiap tahun, antara tiga hingga lima juta kes influenza yang sederhana dan kronik mencatatkan kematian antara 250,000 dan 500,000 orang di seluruh dunia.

Apa yang membezakan influenza dan selesema ialah masalah jangkitan pernafasan terjadi disebabkan virus influenza yang boleh berlaku pada tahap biasa hingga membawa maut.

Jelas Dr Che Ilina, WHO sudah memberi amaran mengenai kemungkinan selesema menjadi pandemik sejak 1999. Justeru, setiap negara mempunyai pelan kecemasan tersendiri.

Apatah lagi pandemik selesema biasanya menyerang 10 tahun sekali berikutan tiada lagi imuniti di kalangan penduduk. Bagaimanapun, sudah hampir 30 tahun, dunia tidak berdepan dengan pandemik selesema yang meragut nyawa dan boleh berpindah daripada manusia ke manusia.

"Malaysia sudah berpengalaman dalam menangani wabak Sindrom Pernafasan yang Teruk (Sars) dan selesema burung, justeru, jika selesema babi menjadi wabak, ia boleh dihadapi dengan baik," katanya.

Malah dalam Pelan Persediaan Pandemik Influenza Kebangsaan (NIPP) sudah menggariskan lima strategi. Antaranya termasuklah pengawasan pertambahan jumlah mereka yang diserang selesema atau penyakit seakan selesema selain penyimpanan bekalan vaksin.

"Sebenarnya, rakyat Malaysia tidak perlu panik kerana kerajaan sudah menyediakan NIPP dan jika berlaku wabak, ia mudah ditangani," katanya.

Kata Dr Che Ilina, berbanding selesema burung, selesema babi boleh berpindah kepada manusia kerana reseptor dalam babi boleh menerima virus selesema burung dan selesema yang terjadi pada manusia.

"Sifat reseptor dalam babi dikenali sebagai 'mixing vessel' menyebabkan ia mudah berpindah kepada manusia dan berpotensi menjadi pandemik," katanya.

Selain babi, kuda dan singa laut juga boleh mencetuskan wabak selesema. Namun keupayaannya menjadi virus yang boleh berpindah daripada manusia kepada manusia belum dapat dipastikan.

"Jumlah babi yang diternak juga sebenarnya menyumbang kepada penularan wabak, apatah lagi jika penternakan itu tidak disertai dengan pelan penternakan yang betul, misalnya pemberian vaksin," katanya.

Kenyataan itu tidak dinafikan kerana seperti kes yang berlaku di Mexico, memetik sumber daripada The Humane Society United States, lokasi wabak selesema babi dikesan menternak sejuta ekor babi. Bagaimanapun, bukan semua ternakan diberi vaksin selesema.

Apatah lagi saiz ladang itu sendiri meningkat dengan banyak daripada 18 peratus pada 1993 kepada 53 peratus pada 2002.

Dengan sifat reseptor babi itu yang mudah menerima dan memindahkan virus selesema dan beban ternakan yang banyak tanpa pelan penternakan teliti, ladang babi di seluruh dunia sepatutnya dikawal selia dengan baik atau dikecilkan.
Cool

Sumber dari www.Bharian.com.my
Back to top Go down
View user profile http://mbgrepublic.forumotion.com
pUrple_mambAng
Senior Forummer
Senior Forummer


Posts : 780
Join date : 2009-05-05
Age : 28
Location : Oil Town

PostSubject: Empat individu disahkan negatif H1N1   Wed May 06, 2009 1:33 am

KUALA LUMPUR: Semua empat kes individu yang dimasukkan ke wad pengasingan di Hospital Sungai Buloh dan Hospital Umum Sarawak kerana mempunyai tanda dijangkiti influenza A atau H1N1 semalam disahkan negatif virus itu.
Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Ismail Merican, berkata ujian Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) terhadap mereka mendapati tiada jangkitan virus H1N1.
“Sehubungan itu, sehingga ini tiada kes influenza A dikesan di negara kita,” katanya dalam satu kenyataan di sini.

Dr Ismail berkata, saringan kesihatan di semua pintu masuk antarabangsa yang menerima kemasukan pelawat dari negara yang dilanda wabak influenza A serta kepulangan rakyat Malaysia dari negara terbabit, terus dipertingkatkan.

Sehubungan itu, beliau menasihatkan mereka yang baru balik terutama dari negara yang dikesan mempunyai kes influenza A diminta membuat pemeriksaan dan jika ada tanda seperti demam, batuk atau jangkitan salur pernafasan, mendapatkan rawatan segera.

Beliau turut menasihatkan orang awam yang mempunyai tanda jangkitan supaya menangguhkan lawatan antarabangsa manakala mereka yang mengalami tanda berkenaan ketika melakukan lawatan antarabangsa dinasihatkan untuk mendapatkan rawatan.

Katanya, Kementerian Kesihatan dan semua agensi kerajaan yang terbabit akan terus meningkatkan pemantauan situasi Influenza A dengan pihak Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) bagi memastikan tindakan proaktif diambil untuk melindungi kesihatan awam penduduk.

WHO hari ini mengesahkan bilangan pesakit yang dijangkiti virus H1N1 sudah mencecah 1,125 orang di 21 negara dengan Portugal menjadi negara terbaru mencatatkan kes jangkitan.

Mexico melaporkan 590 kes yang disahkan melalui ujian makmal, dengan 25 kematian berbanding 506 kes pada hari sebelumnya. Amerika Syarikat pula melaporkan 286 kes termasuk satu kematian.

Negara lain yang melaporkan kes positif ujian makmal influenza A(H1N1) tetapi tiada kematian adalah Austria (1), Kanada (101), Hong Kong (1), Costa Rica (1), Colombia (1), Denmark (1), El Salvador (2), Perancis (4), Jerman (Cool, Ireland (1), Israel (4), Itali (2), Belanda (1), New Zealand (6), Portugal (1), Korea Selatan (1), Sepanyol (54), Switzerland (1) dan United Kingdom (18).

Bagaimanapun, WHO masih mengekalkan tahap amaran influenza pada Fasa Lima dan tidak menyarankan sebarang sekatan dari segi kesihatan, perjalanan dan perdagangan serta penutupan sempadan untuk mana-mana negara.

clown Exclamation Exclamation Exclamation


sumber dr: www.Bharian.com.my
Back to top Go down
View user profile
JhoeBling
Artis Mambang Records
Artis Mambang Records


Posts : 1157
Join date : 2009-05-05
Age : 30
Location : PineappleCity

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Wed May 06, 2009 1:39 am

aduhhh,,,,di Kch dah da jwak..???

appuhhh,,,,pig pig pig

mun gik selsema burung tek x kisah la...tok selsema babi....hina li jak asa....Sad

hihih:P

peringatan...jangan la makan benda yang kita tauk haram.... No

mintak simpang laa.....
Back to top Go down
View user profile http://www.mbgrepublic.forumotion.net
pUrple_mambAng
Senior Forummer
Senior Forummer


Posts : 780
Join date : 2009-05-05
Age : 28
Location : Oil Town

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Wed May 06, 2009 1:41 am

Em...Btol3..hmmm...SuSah2
Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation
Back to top Go down
View user profile
pUrple_mambAng
Senior Forummer
Senior Forummer


Posts : 780
Join date : 2009-05-05
Age : 28
Location : Oil Town

PostSubject: Lelaki ada tanda virus influenza A H1N1 dimasukkan ke hospital Sarawak   Wed May 06, 2009 1:56 am

KUCHING: Seorang rakyat tempatan yang baru kembali dari lawatan ke Amerika Syarikat (AS) dimasukkan ke Hospital Umum Sarawak malam tadi sebagai langkah berjaga-jaga kerana mempunyai tanda yang menyamai virus influenza A H1N1.

Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Ramlee Rahmat, berkata lelaki berusia 31 tahun itu menghidap batuk, demam dan selesema apabila dia pulang ke Sarawak pada 1 Mei lalu, dan contoh sudah diambil daripada tekaknya untuk dikaji oleh Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) di Kuala Lumpur.

"Kita ingin tahu jenis sebenar virus dari dalam badannya, dan keputusan itu dijangka diketahui petang atau malam ini," katanya selepas merasmikan satu seminar mengenai kesihatan di bandar raya yang dihadiri pegawai dari negara-negara Asean.
Dr Ramlee berkata, pengumuman mengenai kajian terhadap sampel yang diambil daripada lelaki itu akan dibuat sama ada oleh Menteri Kesihatan atau Ketua Pengarah Kesihatan.

Sebelum ini, dua kes sama, masing-masing satu di Pulau Pinang dan di Selangor, disahkan sebagai negatif.

Dalam ucapannya pula, Dr Ramlee berkata, Malaysia masih bebas daripada serangan influenza A H1N1 berikutan langkah proaktif kerajaan menyekat ia daripada merebak di negara ini.

"Kita ada kemudahan mengesannya, tak perlu bimbang," katanya. - Bernama

sumber dr : www.Bharian.com.my
Back to top Go down
View user profile
JhoeBling
Artis Mambang Records
Artis Mambang Records


Posts : 1157
Join date : 2009-05-05
Age : 30
Location : PineappleCity

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Wed May 06, 2009 2:07 am

affraid
Back to top Go down
View user profile http://www.mbgrepublic.forumotion.net
pUrple_mambAng
Senior Forummer
Senior Forummer


Posts : 780
Join date : 2009-05-05
Age : 28
Location : Oil Town

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Wed May 06, 2009 2:15 am

Suspect Question Shocked
Back to top Go down
View user profile
JhoeBling
Artis Mambang Records
Artis Mambang Records


Posts : 1157
Join date : 2009-05-05
Age : 30
Location : PineappleCity

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Wed May 06, 2009 2:51 am

mintak simpang mintak simpang.....
Back to top Go down
View user profile http://www.mbgrepublic.forumotion.net
pUrple_mambAng
Senior Forummer
Senior Forummer


Posts : 780
Join date : 2009-05-05
Age : 28
Location : Oil Town

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Wed May 06, 2009 2:52 am

JhoeBling wrote:
mintak simpang mintak simpang.....

Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation
Back to top Go down
View user profile
JhoeBling
Artis Mambang Records
Artis Mambang Records


Posts : 1157
Join date : 2009-05-05
Age : 30
Location : PineappleCity

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Wed May 06, 2009 2:58 am

tongue afro
Back to top Go down
View user profile http://www.mbgrepublic.forumotion.net
Raja_Mambang
Artis Mambang Records
Artis Mambang Records


Posts : 2731
Join date : 2009-05-05
Age : 33
Location : PIneApPleCITy

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Wed May 06, 2009 10:42 am

afro

uiks.....!!!!!
bna ka kat kch dh da pig flu....?
aduh...
takut ma....
takut kejadian 1918 berulang g bh....
1 dunia knak o.....
mintak2 d jauh kan bnda nak cmya eh....amin.....


What a Face What a Face What a Face What a Face What a Face
Back to top Go down
View user profile
pUrple_mambAng
Senior Forummer
Senior Forummer


Posts : 780
Join date : 2009-05-05
Age : 28
Location : Oil Town

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Wed May 06, 2009 3:02 pm

JusT BE CareFul...N BEWare!!!
Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation
Back to top Go down
View user profile
~~MiSsSaRaToKyO~~
ORANG KANAN MAMBANG
ORANG KANAN MAMBANG


Posts : 1742
Join date : 2009-05-06
Age : 27
Location : sRi AmAn BuMi BeNaK NgAn BoYaK

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Wed May 06, 2009 4:13 pm

ish..ish..ish.. kt kuch dh ado di kesan juak kh??aduss... bhyo li jak..
bna kato jhoe.. gik flu lain sik hina lak bunyi.. tk, pig flu.. iaee... ja***am dow jak bunyi..

mintak selisih bendo2 cmyo.. huhuuh Sad Sad Sad
Back to top Go down
View user profile http://www.tagged.com/shyaidda
Raja_Mambang
Artis Mambang Records
Artis Mambang Records


Posts : 2731
Join date : 2009-05-05
Age : 33
Location : PIneApPleCITy

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Wed May 06, 2009 6:08 pm

affraid affraid affraid affraid affraid

huh!!!!!
mmg rs takut ya xpat d buang bh...
d harap dak doktor2 Malaysia tok maupun dunia tok dapat carik penawar k pig flu tok jak ya...amin.....

aku tidak sanggup dihinggapi mu!!!!!!!!!!!!!!!!!!


confused confused confused confused confused confused
Back to top Go down
View user profile
pUrple_mambAng
Senior Forummer
Senior Forummer


Posts : 780
Join date : 2009-05-05
Age : 28
Location : Oil Town

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Wed May 06, 2009 6:12 pm

Em...Betol...Betol...Betol...Betol...
Back to top Go down
View user profile
Raja_Mambang
Artis Mambang Records
Artis Mambang Records


Posts : 2731
Join date : 2009-05-05
Age : 33
Location : PIneApPleCITy

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Wed May 06, 2009 6:14 pm

afro

nama penyakita ya jak dh swoh kita meremang bulu roma nak...

iiiiiikkkkkkkkkkkk........


pig pig pig pig pig
Back to top Go down
View user profile
pUrple_mambAng
Senior Forummer
Senior Forummer


Posts : 780
Join date : 2009-05-05
Age : 28
Location : Oil Town

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Wed May 06, 2009 10:02 pm

ish...ish...ishhhh.....

pig pig pig Exclamation Exclamation affraid
Back to top Go down
View user profile
~~MiSsSaRaToKyO~~
ORANG KANAN MAMBANG
ORANG KANAN MAMBANG


Posts : 1742
Join date : 2009-05-06
Age : 27
Location : sRi AmAn BuMi BeNaK NgAn BoYaK

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Thu May 07, 2009 10:56 am

Raja_Mambang wrote:
afro

nama penyakita ya jak dh swoh kita meremang bulu roma nak...

iiiiiikkkkkkkkkkkk........


pig pig pig pig pig


HIHIHIH... nang mnyeramkn.... flu pig pig
Back to top Go down
View user profile http://www.tagged.com/shyaidda
Raja_Mambang
Artis Mambang Records
Artis Mambang Records


Posts : 2731
Join date : 2009-05-05
Age : 33
Location : PIneApPleCITy

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Thu May 07, 2009 11:25 am

afro

utk perhatian forumer!!!!
pesanan dr RAja MAmbang.......
mun nak nyebut selsema babi nak, jgn sebut pig flu or selsema babi direct...jaik lak bunyi nya bh....
sebut selsema ngot ngot jak k....mun dpt ngan bunyi nya sekali a.....ahaks!!!
miss terer na molah bunyi nya...hik2....


selsema pig pig
Back to top Go down
View user profile
~~MiSsSaRaToKyO~~
ORANG KANAN MAMBANG
ORANG KANAN MAMBANG


Posts : 1742
Join date : 2009-05-06
Age : 27
Location : sRi AmAn BuMi BeNaK NgAn BoYaK

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Thu May 07, 2009 11:36 am

Raja_Mambang wrote:
afro

utk perhatian forumer!!!!
pesanan dr RAja MAmbang.......
mun nak nyebut selsema babi nak, jgn sebut pig flu or selsema babi direct...jaik lak bunyi nya bh....
sebut selsema ngot ngot jak k....mun dpt ngan bunyi nya sekali a.....ahaks!!!
miss terer na molah bunyi nya...hik2....


selsema pig pig

aiee... miss indah lok... ahakz..!!! sik pande miss molah bunyi yo aa..
kegelikan miss koh.. mrah miss ngga nk yo.. wkkaka.. menyeramkan..
mst john ado nimak emel dr miss ttg org mkn ngot2 nk?? hiihih
lol! lol! lol!
Back to top Go down
View user profile http://www.tagged.com/shyaidda
JhoeBling
Artis Mambang Records
Artis Mambang Records


Posts : 1157
Join date : 2009-05-05
Age : 30
Location : PineappleCity

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Thu May 07, 2009 11:55 am

beware...n be carefull....dont play2 oe...
Back to top Go down
View user profile http://www.mbgrepublic.forumotion.net
Raja_Mambang
Artis Mambang Records
Artis Mambang Records


Posts : 2731
Join date : 2009-05-05
Age : 33
Location : PIneApPleCITy

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Thu May 07, 2009 12:54 pm

afro


mun lh selsema pig pig tok xda penawar nya nak (x mintak lah), cni kita nak btapok o...?
knak bnda ya pndey ujud...?
gerenti ada hikmah d sebalik kejadian tok nak....
xkan Allah nak suka2 jak polah bnda tok ujud nak...tol x...?
ya pandangan aku lah sebagai Raja Mambang....waima pun kita d ck tok lom ada, p d kch dh da bh....
gelik rs eh....
nang takut aku bh....lmk tok byk g penyakit lain nak, p penyakit tok jwak yg swoh aku pndey takut ndah...
aduh....ya Allah, jauhi lah penyakit ini dr semua umat Mu ya Allah....amin....


Wink Wink Wink Wink Wink
Back to top Go down
View user profile
JhoeBling
Artis Mambang Records
Artis Mambang Records


Posts : 1157
Join date : 2009-05-05
Age : 30
Location : PineappleCity

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Thu May 07, 2009 1:00 pm

amin.... pale
Back to top Go down
View user profile http://www.mbgrepublic.forumotion.net
pUrple_mambAng
Senior Forummer
Senior Forummer


Posts : 780
Join date : 2009-05-05
Age : 28
Location : Oil Town

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Thu May 07, 2009 1:48 pm

amin.....
Back to top Go down
View user profile
~~MiSsSaRaToKyO~~
ORANG KANAN MAMBANG
ORANG KANAN MAMBANG


Posts : 1742
Join date : 2009-05-06
Age : 27
Location : sRi AmAn BuMi BeNaK NgAn BoYaK

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Thu May 07, 2009 4:17 pm

Raja_Mambang wrote:
afro


mun lh selsema pig pig tok xda penawar nya nak (x mintak lah), cni kita nak btapok o...?
knak bnda ya pndey ujud...?
gerenti ada hikmah d sebalik kejadian tok nak....
xkan Allah nak suka2 jak polah bnda tok ujud nak...tol x...?
ya pandangan aku lah sebagai Raja Mambang....waima pun kita d ck tok lom ada, p d kch dh da bh....
gelik rs eh....
nang takut aku bh....lmk tok byk g penyakit lain nak, p penyakit tok jwak yg swoh aku pndey takut ndah...
aduh....ya Allah, jauhi lah penyakit ini dr semua umat Mu ya Allah....amin....


Wink Wink Wink Wink Wink

bena kato dirik yo john.. huhu.. waima pn bok kt kuch di kesan, nk ke flu pig yo merebak melalui angin nk?? secaro palias.. huhuhu... dijauhkan dr keluarga2ku, teman2ku n sanak saudara2 ku.. amin....
Back to top Go down
View user profile http://www.tagged.com/shyaidda
Sponsored content




PostSubject: Re: Selsema BABI~   Today at 5:36 pm

Back to top Go down
 
Selsema BABI~
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 13Go to page : 1, 2, 3 ... 11, 12, 13  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Mambang Records :: ISU SEMASA :: Berita Terkini-
Jump to: