Mambang Records
SELAMAT DATANG KE FORUM MAMBANG RECORDS
KITA BERKONGSI MAKLUMAT DAN MENGETAHUI
PERKEMBANGAN MAMBANG RECORDS BERSAMA-SAMA!

TERIMA KASIH


FORUM UNTUK FAMILY MAMBANG RECORDS
 
MBG FrontpageHomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Selamat menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak dari kami Mambang Records...CD EP Mambang Records telah pun rasminya dikeluarkan..pada harga RM15...jika anda ingin mendapatkan CD Ep Mambang Records sila berurusan dengan JhoeBling@Raja_Mambang@Lil^Fiz...jangan ketinggalan~~...
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar
Top posters
Raja_Mambang
 
DenGz_aDzmieRa
 
~~MiSsSaRaToKyO~~
 
NU^UL89
 
LILFIZ89
 
JhoeBling
 
♪Mya_Mya♪
 
comei_ika
 
pUrple_mambAng
 
Da_MoRBiD69
 
Latest topics
Statistics
We have 168 registered users
The newest registered user is squirchris

Our users have posted a total of 16669 messages in 171 subjects
Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

Most users ever online was 106 on Mon Aug 29, 2011 10:21 pm

Share | 
 

 Selsema BABI~

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 10, 11, 12, 13  Next
AuthorMessage
Admin
Administrator
Administrator


Posts : 37
Join date : 2009-05-05
Age : 30
Location : PineappleCity

PostSubject: Selsema BABI~   Tue May 05, 2009 9:43 pm

First topic message reminder :

Malaysia boleh tangani selesema babi



Vaksin selesema bermusim dalam bentuk serbuk.

Negara sudah ada Pelan Persediaan Pandemik Influenza Kebangsaan yang menggariskan lima strategi, selain ada bekalan vaksin mencukupi

RAMAI yang tidak tahu banyak perbezaan antara selesema babi, selesema burung dan selesema bermusim atau influenza yang berlaku sepanjang tahun di Malaysia.

Jika selesema bermusim boleh ditangani dengan vaksin, sama ada vaksin hemisfera selatan (dikeluarkan setiap Mac) dan vaksin hemisfera utara (dikeluarkan setiap September), tetapi selesema babi yang diramalkan menjadi pandemik atau wabak besar-besaran ketika ini masih tiada vaksinnya.

Berdasarkan perkembangan semasa, vaksin selesema babi mungkin berada di pasaran menjelang Jun nanti.

Timbalan Ketua Pengarah, Jabatan Perkhidmatan Makmal Diagnostik, Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), Prof Datin Dr Che Ilina Che Isahak, berkata vaksin selesema bermusim tidak boleh mencegah selesema babi atau selesema burung, tetapi pengambilannya membantu dari segi pengeluaran vaksin itu sendiri jika berlaku wabak.

"Jika vaksin selesema bermusim hanya diambil pada jumlah yang sedikit pada waktu biasa, apabila berlakunya wabak, sukar untuk syarikat farmaseutikal untuk menggandakan jumlah pengeluaran mereka dan memberi keutamaan kepada pengguna," katanya.



Satu daripada sebab warga Malaysia tidak mengambil vaksin selesema bermusim kerana mereka tidak mempercayai kewujudan influenza di negara ini.

Bagaimanapun, mengikut kajian yang dilakukan Dr Che Ilina, influenza berlaku di Malaysia dan ia berupaya menjadi pandemik yang meragut nyawa.

Malah, laporan tahunan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyebut antara lima hingga 15 peratus populasi dunia terjejas dengan masalah influenza. Setiap tahun, antara tiga hingga lima juta kes influenza yang sederhana dan kronik mencatatkan kematian antara 250,000 dan 500,000 orang di seluruh dunia.

Apa yang membezakan influenza dan selesema ialah masalah jangkitan pernafasan terjadi disebabkan virus influenza yang boleh berlaku pada tahap biasa hingga membawa maut.

Jelas Dr Che Ilina, WHO sudah memberi amaran mengenai kemungkinan selesema menjadi pandemik sejak 1999. Justeru, setiap negara mempunyai pelan kecemasan tersendiri.

Apatah lagi pandemik selesema biasanya menyerang 10 tahun sekali berikutan tiada lagi imuniti di kalangan penduduk. Bagaimanapun, sudah hampir 30 tahun, dunia tidak berdepan dengan pandemik selesema yang meragut nyawa dan boleh berpindah daripada manusia ke manusia.

"Malaysia sudah berpengalaman dalam menangani wabak Sindrom Pernafasan yang Teruk (Sars) dan selesema burung, justeru, jika selesema babi menjadi wabak, ia boleh dihadapi dengan baik," katanya.

Malah dalam Pelan Persediaan Pandemik Influenza Kebangsaan (NIPP) sudah menggariskan lima strategi. Antaranya termasuklah pengawasan pertambahan jumlah mereka yang diserang selesema atau penyakit seakan selesema selain penyimpanan bekalan vaksin.

"Sebenarnya, rakyat Malaysia tidak perlu panik kerana kerajaan sudah menyediakan NIPP dan jika berlaku wabak, ia mudah ditangani," katanya.

Kata Dr Che Ilina, berbanding selesema burung, selesema babi boleh berpindah kepada manusia kerana reseptor dalam babi boleh menerima virus selesema burung dan selesema yang terjadi pada manusia.

"Sifat reseptor dalam babi dikenali sebagai 'mixing vessel' menyebabkan ia mudah berpindah kepada manusia dan berpotensi menjadi pandemik," katanya.

Selain babi, kuda dan singa laut juga boleh mencetuskan wabak selesema. Namun keupayaannya menjadi virus yang boleh berpindah daripada manusia kepada manusia belum dapat dipastikan.

"Jumlah babi yang diternak juga sebenarnya menyumbang kepada penularan wabak, apatah lagi jika penternakan itu tidak disertai dengan pelan penternakan yang betul, misalnya pemberian vaksin," katanya.

Kenyataan itu tidak dinafikan kerana seperti kes yang berlaku di Mexico, memetik sumber daripada The Humane Society United States, lokasi wabak selesema babi dikesan menternak sejuta ekor babi. Bagaimanapun, bukan semua ternakan diberi vaksin selesema.

Apatah lagi saiz ladang itu sendiri meningkat dengan banyak daripada 18 peratus pada 1993 kepada 53 peratus pada 2002.

Dengan sifat reseptor babi itu yang mudah menerima dan memindahkan virus selesema dan beban ternakan yang banyak tanpa pelan penternakan teliti, ladang babi di seluruh dunia sepatutnya dikawal selia dengan baik atau dikecilkan.
Cool

Sumber dari www.Bharian.com.my
Back to top Go down
View user profile http://mbgrepublic.forumotion.com

AuthorMessage
~~MiSsSaRaToKyO~~
ORANG KANAN MAMBANG
ORANG KANAN MAMBANG


Posts : 1742
Join date : 2009-05-06
Age : 27
Location : sRi AmAn BuMi BeNaK NgAn BoYaK

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Wed Jul 01, 2009 9:38 am

1 JULAI 2009


12 kes baru H1N! dikesan

PUTRAJAYA: Sebanyak 12 kes baru Influenza A (H1N1) dikesan sepanjang
24 jam lalu, dengan 10 kes import baru dan tambahan dua jangkitan
tempatan.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Mohd Ismail
Merican berkata daripada keseluruhan kes yang dikesan semalam, tiga
melibatkan warga asing, dua orang rakyat Yemen dan seorang rakyat
Indonesia manakala selebihnya adalah rakyat tempatan yang melawat dan
berada di negara-negara terjejas dengan wabak itu, Singapura, United
Kingdom, Thailand, Filipina, Australia dan Amerika Syarikat.

"Ini menjadikan jumlah keseluruhan kes sebanyak 80 kes iaitu 69 kes import dan 11 kes jangkitan tempatan.

"Bilangan
sekolah yang ditutup masih kekal empat sekolah dan tiga sekolah kekal
diarah tutup satu daripada kelasya," katanya pada sidang media selepas
mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa teknikal kebangsaan mengenai
Influenza A (H1N1) di sini, hari ini.

Beliau berkata jumlah kes terkumpul yang disiasat kerana disyaki jangkitan
Influenza A (H1N1) adalah sebanyak 1,619 kes. - Bernama



pale pale pale pale pale pale pale pale pale
Back to top Go down
View user profile http://www.tagged.com/shyaidda
♪Mya_Mya♪
Mambang
Mambang


Posts : 942
Join date : 2009-06-16
Age : 26
Location : I ღ KOreA

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Wed Jul 01, 2009 2:29 pm

alaaa..lat btu dah kenak ey...so hati2..jgn gilak g hospital n tmpt2 ada org asing...leh memudarat kan.

AMARAN KERAS DR PIHAK ATASAN~!
Back to top Go down
View user profile
DenGz_aDzmieRa
Mambang
Mambang


Posts : 2117
Join date : 2009-05-08
Age : 30
Location : GaGo~!!!!

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Wed Jul 01, 2009 3:00 pm

owh...
Back to top Go down
View user profile
~~MiSsSaRaToKyO~~
ORANG KANAN MAMBANG
ORANG KANAN MAMBANG


Posts : 1742
Join date : 2009-05-06
Age : 27
Location : sRi AmAn BuMi BeNaK NgAn BoYaK

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Wed Jul 01, 2009 3:46 pm

affraid affraid affraid affraid affraid affraid
Back to top Go down
View user profile http://www.tagged.com/shyaidda
~~MiSsSaRaToKyO~~
ORANG KANAN MAMBANG
ORANG KANAN MAMBANG


Posts : 1742
Join date : 2009-05-06
Age : 27
Location : sRi AmAn BuMi BeNaK NgAn BoYaK

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Wed Jul 01, 2009 4:10 pm

H1N1: 38 kes baru dilaporkan hari ini

PUTRAJAYA:
Sebanyak 38 kes baru Influenza A (H1N1) dilaporkan sehingga 8 pagi
tadi, terdiri 33 kes import dan lima jangkitan tempatan.


Kementerian Kesihatan dalam kenyataannya berkata, berikutan
kes terbaru itu ia menjadikan semua 196 kes terkumpul H1N1 di seluruh
negara, sehingga ini.
Back to top Go down
View user profile http://www.tagged.com/shyaidda
~~MiSsSaRaToKyO~~
ORANG KANAN MAMBANG
ORANG KANAN MAMBANG


Posts : 1742
Join date : 2009-05-06
Age : 27
Location : sRi AmAn BuMi BeNaK NgAn BoYaK

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Thu Jul 02, 2009 10:18 am

02/07/2009

>38 lagi kes baru






PUTRAJAYA: Lima jangkitan tempatan membabitkan tiga pelajar Sekolah
Menengah Tsun Jin, Cheras, manakala dua lagi kontak bagi kes 147 dan
143 dilaporkan semalam menjadikan jumlah keseluruhan kes Influenza A
(H1N1) di negara ini 38 kes dalam tempoh 24 jam.

Menteri
Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai, berkata daripada jumlah itu, 33
kes import dengan individu terbabit mempunyai sejarah melawat negara
yang terjejas wabak H1N1.

“Kes terbaru itu menjadikan jumlah
keseluruhan kes dikesan di negara ini sejak April lalu adalah 196 kes
yang terdiri daripada 166 kes import dan 30 jangkitan tempatan,
bagaimanapun tiada kematian dilaporkan.

“Daripada 196 kes yang
dilaporkan, 86 pesakit masih dirawat di hospital dan semua menunjukkan
tindak balas baik kepada rawatan tanpa sebarang komplikasi, manakala
110 lagi sudah sembuh dan dibenarkan keluar dari hospital,” katanya
pada sidang media di pejabatnya di sini, semalam.

Hadir sama, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican.

Liow berkata, jumlah pesakit yang dirawat mengikut hospital adalah
Hospital Sungai Buloh (19), Hospital Kuala Lumpur (42), Hospital Pulau
Pinang (3), Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar (5), Hospital Tuanku
Jaafar, Seremban (3), Hospital Umum Sarawak (1), Hospital Sibu (1),
Hospital Bintulu, Sarawak
(1)
, Hospital Queen Elizabeth, Kota Kinabalu
(3), Hospital Sandakan (1), Hospital Tawau (1), Hospital Sultanah
Aminah, Johor Bahru (3), Hospital Tunku Ampuan Rahimah, Klang (1),
Hospital Sultanah Nur Zahirah (1) dan Hospital Melaka (1).

Menurutnya, sehingga semalam dua sekolah masih ditutup iaitu Sekolah
Menengah Tsun Jin, Cheras, Kuala Lumpur dan Sekolah Tinggi Chung Hwa,
Seremban kerana mempunyai jangkitan tempatan.

Katanya, 4,668 pelajar, guru dan pekerja sekolah dikuarantinkan sehingga esok, selain mengkuarantinkan 778 kontak terdekat.

Dalam perkembangan lain Liow berkata, Mesyuarat Jawatankuasa Teknikal
H1N1 yang dipengerusikan Dr Mohd Ismail semalam mengenal pasti lima
hospital swasta di Lembah Klang dan 29 Klinik Kesihatan di seluruh
negara untuk menyediakan perkhidmatan pengambilan sampel tekak secara
percuma.

Hospital swasta berkenaan adalah Sunway Medical
Centre, Pantai Medical Centre, Sime Darby Medical Centre, Gleneagles
Intan Medical Centre dan Prince Court Hospital.

Beliau juga
menasihatkan orang ramai supaya sentiasa mengikuti perkembangan terkini
situasi semasa penyakit dan mendapatkan maklumat dari kementerian
melalui laman web www.moh.gov.my atau laman web khas H1N1 iaitu
http://h1n1.moh.gov.my.

“Kementerian juga menyediakan dua
talian hotline terbaru iaitu 03-88834414 dan 03-88834415, selain talian
sedia ada iaitu 03-88810200 dan 03-88810300,” katanya.
Back to top Go down
View user profile http://www.tagged.com/shyaidda
~~MiSsSaRaToKyO~~
ORANG KANAN MAMBANG
ORANG KANAN MAMBANG


Posts : 1742
Join date : 2009-05-06
Age : 27
Location : sRi AmAn BuMi BeNaK NgAn BoYaK

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Wed Jul 08, 2009 12:38 pm

08/07/2009

Kes menurun


Oleh Hayati Ibrahim
ya_t@hmetro.com.my




PUTRAJAYA: Jumlah kes Influenza A (H1N1) di negara ini mencatatkan
penurunan semalam, dengan 34 kes baru berbanding 75 kes yang dilaporkan
kelmarin, menjadikan jumlah keseluruhan 468 kes.

Menteri
Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai, berkata daripada 34 kes itu, 22
adalah kes import manakala 12 jangkitan tempatan, dan tiada kematian
dilaporkan.

“Daripada 468 pesakit itu pula, 72 peratus daripada
mereka membabitkan 335 orang sudah sembuh dan dibenarkan keluar dari
hospital. Hanya 133 yang masih dirawat di hospital.

“Sementara jumlah kontak yang sedang menjalani kuarantin di rumah seramai 1,031 dan semuanya tidak mempunyai simptom H1N1.

“Malah, tiada sekolah baru ditutup kerana jangkitan H1N1,” katanya pada
sidang media selepas majlis penyerahan bas derma darah bergerak untuk
kegunaan Pusat Darah Negara (PDN) di Kementerian Kesihatan di sini,
semalam.
Hadir sama, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican dan Pengarah NCB Holdings Bhd, Datuk Zuraidah Atan.

Liow berkata, semua kes baru yang dilaporkan membabitkan 24 warga
tempatan dan 10 warga asing iaitu lima dari Indonesia, Australia (tiga)
dan masing-masing seorang dari Amerika Syarikat dan Denmark.

Menurutnya, 22 kes import yang dilaporkan mempunyai sejarah melawat
negara yang terjejas dengan H1N1 antaranya Indonesia, Australia, United
Kingdom, Denmark, Filipina, China dan Singapura.

“Semua 12 kes
jangkitan tempatan pula membabitkan warga tempatan. Seorang daripada 12
kes jangkitan tempatan disahkan sebagai seorang peserta Persidangan
Farmaseutikal Asia Pasifik (APCC) yang diadakan di Pulau Pinang dari 27
hingga 30 Jun lalu,” katanya.

Mengenai situasi global, Liow
berkata, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melaporkan jumlah terkumpul
kes H1N1 seluruh dunia meningkat kepada 95,528 kes dengan 44 kematian
membabitkan 134 negara.

Katanya, lima negara yang melaporkan
pertambahan kes tertinggi ialah Argentina yang mencatat 898 kes,
Thailand (662), Australia (435), Peru (378) dan Jepun (273).
Back to top Go down
View user profile http://www.tagged.com/shyaidda
Raja_Mambang
Artis Mambang Records
Artis Mambang Records


Posts : 2731
Join date : 2009-05-05
Age : 33
Location : PIneApPleCITy

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Thu Jul 09, 2009 5:45 pm

afro

dgr kaba kat ck pun dh da 2 kes jwak dh...haiyaaa...takut2 jak ser nak kuar aie....aduh...x bebas glak la nak kuar cni2 tok...sapa x takut nak...

Sadness Sadness Sadness

_________________


~~~~~Peace n Harmony~~~~~
Back to top Go down
View user profile
pUrple_mambAng
Senior Forummer
Senior Forummer


Posts : 780
Join date : 2009-05-05
Age : 28
Location : Oil Town

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Thu Jul 09, 2009 9:39 pm

miri da 1 kes..huhuhu...cmnie aaaa...eee..tensiot...
Back to top Go down
View user profile
Raja_Mambang
Artis Mambang Records
Artis Mambang Records


Posts : 2731
Join date : 2009-05-05
Age : 33
Location : PIneApPleCITy

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Fri Jul 10, 2009 11:36 am

afro

tawakal jak lah g...terserah ngan ketentuan Nya jak g bh...p kita plu usaha jwak mencegah dari knak penyakit ya k...

pale pale pale

_________________


~~~~~Peace n Harmony~~~~~
Back to top Go down
View user profile
~~MiSsSaRaToKyO~~
ORANG KANAN MAMBANG
ORANG KANAN MAMBANG


Posts : 1742
Join date : 2009-05-06
Age : 27
Location : sRi AmAn BuMi BeNaK NgAn BoYaK

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Mon Jul 13, 2009 2:51 pm

samo2 make mask... huhhuh.. untuk ngelak kjdian sik diingini..
Back to top Go down
View user profile http://www.tagged.com/shyaidda
NU^UL89
Mambang
Mambang


Posts : 1515
Join date : 2009-05-08
Age : 27
Location : johor baharu yg tak brape nak baru

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Mon Jul 13, 2009 3:40 pm

No No isau glak eh..
Back to top Go down
View user profile
Raja_Mambang
Artis Mambang Records
Artis Mambang Records


Posts : 2731
Join date : 2009-05-05
Age : 33
Location : PIneApPleCITy

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Mon Jul 13, 2009 5:45 pm

afro

ok, tok berita baik nya ckit jak lah k nyaman ati kita pun jwak bh...hehehehe..

kebanyakkan pesakit H1N1 d semenanjung byk yg dh dpt plg ke umah...pendek kata daknya byk yg dh sembuh...maksud nya mmg dh ada dh vaksin utk penyakit ya...p mmg tetap membingungkan saya yg kiut tok...huahuahuahuahua~~~!!!!

p/s : d selit guro ckit k nyaman ati bingung aie...huhuhuhuhu

lol! lol! lol!

_________________


~~~~~Peace n Harmony~~~~~
Back to top Go down
View user profile
NU^UL89
Mambang
Mambang


Posts : 1515
Join date : 2009-05-08
Age : 27
Location : johor baharu yg tak brape nak baru

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Mon Jul 13, 2009 9:23 pm

Rap Good
Back to top Go down
View user profile
Raja_Mambang
Artis Mambang Records
Artis Mambang Records


Posts : 2731
Join date : 2009-05-05
Age : 33
Location : PIneApPleCITy

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Tue Jul 14, 2009 10:23 am

afro

sama2 jwak kita berdoa mintak d jauhkan dari dirik kita pun k...amin...

king king king

_________________


~~~~~Peace n Harmony~~~~~
Back to top Go down
View user profile
maharani
Mambang
Mambang


Posts : 464
Join date : 2009-07-13
Age : 31
Location : BIN2LU,KUCHING

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Tue Jul 14, 2009 10:35 am

amin...
Back to top Go down
View user profile http://maharani.alia@yahoo.com
NU^UL89
Mambang
Mambang


Posts : 1515
Join date : 2009-05-08
Age : 27
Location : johor baharu yg tak brape nak baru

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Tue Jul 14, 2009 12:57 pm

moge dajuhkan dari diri, keluarga,kekasih,dan kawan2 kita jgk..
amin... I love you
Back to top Go down
View user profile
~~MiSsSaRaToKyO~~
ORANG KANAN MAMBANG
ORANG KANAN MAMBANG


Posts : 1742
Join date : 2009-05-06
Age : 27
Location : sRi AmAn BuMi BeNaK NgAn BoYaK

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Tue Jul 14, 2009 5:07 pm

bna2... miss dh sik pt gik nk post berita tkini.. byk ilak dh yo.. huh..
muga dijauhkn kita d forum tk..huuh
Back to top Go down
View user profile http://www.tagged.com/shyaidda
♪Mya_Mya♪
Mambang
Mambang


Posts : 942
Join date : 2009-06-16
Age : 26
Location : I ღ KOreA

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Tue Jul 14, 2009 7:11 pm

amin~
Back to top Go down
View user profile
~~MiSsSaRaToKyO~~
ORANG KANAN MAMBANG
ORANG KANAN MAMBANG


Posts : 1742
Join date : 2009-05-06
Age : 27
Location : sRi AmAn BuMi BeNaK NgAn BoYaK

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Wed Jul 15, 2009 4:25 pm

Amin..
Back to top Go down
View user profile http://www.tagged.com/shyaidda
maharani
Mambang
Mambang


Posts : 464
Join date : 2009-07-13
Age : 31
Location : BIN2LU,KUCHING

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Wed Jul 15, 2009 4:52 pm

butterfly
Back to top Go down
View user profile http://maharani.alia@yahoo.com
Raja_Mambang
Artis Mambang Records
Artis Mambang Records


Posts : 2731
Join date : 2009-05-05
Age : 33
Location : PIneApPleCITy

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Wed Jul 15, 2009 9:16 pm

afro

ada kes terbaru x...? sama ada berita bgs ataupun buruk...post jak...H1N1 musuh negara~~~!!!!! tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk~~~!!!!!!

No No No

_________________


~~~~~Peace n Harmony~~~~~
Back to top Go down
View user profile
~~MiSsSaRaToKyO~~
ORANG KANAN MAMBANG
ORANG KANAN MAMBANG


Posts : 1742
Join date : 2009-05-06
Age : 27
Location : sRi AmAn BuMi BeNaK NgAn BoYaK

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Fri Jul 17, 2009 12:06 pm

Kampus ditutup


Oleh Meor Riduwan
mriduwan@hmetro.com.my




MELAKA: “Saya cuma bimbang soal pelajaran yang akan terganggu
apabila kuliah dihentikan sementara, tetapi apa yang lebih penting
adalah keselamatan diri.”

Demikian kata seorang pelajar
Universiti Teknologi Mara (UiTM) kampus Alor Gajah, Nor Atikah Nabila
Ahmad Rashadi, 18, berhubung penutupan kampus itu bermula semalam
hingga Jumaat depan berikutan penularan wabak Influenza A (H1N1).

Nor Atikah Nabila berkata, pelajar dimaklumkan mengenai penutupan kampus itu kira-kira jam 6.30 petang semalam.

“Pengawal keselamatan menaiki kereta dan menggunakan pembesar suara
memberitahu semua pelajar arahan daripada pengurusan kampus dan
Kementerian Kesihatan supaya kampus ditutup sementara kerana H1N1.

“Kami diberitahu kampus akan ditutup mulai hari ini (semalam). Namun,
kuliah akan bermula seperti biasa pada 27 Julai depan,” katanya yang
mengambil jurusan Diploma Pengurusan Teknologi dan Pejabat.

Nor Atikah Nabila yang berasal dari Johor Bahru berkata, dia sudah menghubungi keluarganya memaklumkan perkara itu.

“Apabila perkara ini (H1N1) mula dikesan di UiTM Alor Gajah, saya dan rakan amat bimbang kami akan dijangkiti virus sama.

“Malah, saya sendiri mengalami batuk dan demam, namun selepas
diperiksa, doktor hanya memberikan ubat dan meminta saya terus ke
hospital jika sakit berpanjangan,” katanya yang menaiki bas untuk
pulang ke Johor Bahru.

Sementara itu, pelajar Diploma
Pentadbiran Awam, Norasyura Amran, 18, berkata dia hanya menerima
maklumat supaya mengosongkan universiti itu selepas dimaklumkan pihak
pengurusan sebelum memaklumkan kepada keluarga.

“Saya dengar
pihak universiti mendapat arahan daripada Kementerian Kesihatan untuk
mengosongkan universiti sehingga 24 Julai ini. Saya baru saja mendaftar
masuk dua minggu lalu dan begitu teruja untuk memulakan pengajian,”
katanya.

Dalam perkembangan sama, tinjauan sehingga jam 9 malam
tadi mendapati puluhan kereta dipercayai ahli keluarga pelajar dilihat
keluar masuk kampus berkenaan bagi mengambil anak masing-masing sebaik
pengumuman penutupan kampus yang terletak di Kilometer 26, Jalan Lendu,
Lendu, dekat sini.

Difahamkan, kampus berkenaan ditutup mulai
jam 6 petang semalam sehingga 24 Julai depan berikutan 13 lagi pelajar
universiti terbabit disyaki positif H1N1.

Pengarah Kesihatan negeri, Dr Ghazali Othman ketika dihubungi di sini mengesahkan perkara itu.

Difahamkan, pihak UiTM Alor Gajah akan mengeluarkan notis penutupan universiti, hari ini.
Back to top Go down
View user profile http://www.tagged.com/shyaidda
Mr. Gee
Mambang
Mambang


Posts : 380
Join date : 2009-06-09
Age : 22
Location : SaRiKeI, NeNaS ToWn & PiNeApPLeCitY

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Tue Aug 04, 2009 4:05 pm

camni mok nyrh h1n1 tok hlg eyh?
x da pnawarkh?
erm..
camni tok?
Back to top Go down
View user profile
~~MiSsSaRaToKyO~~
ORANG KANAN MAMBANG
ORANG KANAN MAMBANG


Posts : 1742
Join date : 2009-05-06
Age : 27
Location : sRi AmAn BuMi BeNaK NgAn BoYaK

PostSubject: Re: Selsema BABI~   Wed Aug 05, 2009 11:34 am

hmm.. setakat tuk cdak brik vaksin jak..
miss pun bingung juak tuk aiee..
kt c aman tuk dh ado kes juak..
redha jak laa miss
Back to top Go down
View user profile http://www.tagged.com/shyaidda
Sponsored content




PostSubject: Re: Selsema BABI~   Today at 5:33 pm

Back to top Go down
 
Selsema BABI~
View previous topic View next topic Back to top 
Page 11 of 13Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 10, 11, 12, 13  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Mambang Records :: ISU SEMASA :: Berita Terkini-
Jump to: